Mistä merkeistä tunnistat hyvän ihmissuhteen?

CC-BY-SA-4.0

Urantia-kirjan luvussa 160 esiintyy mystinen hahmo nimeltään Rodan Aleksandrialainen. Hän on osa Jeesuksen elämästä kertovaa osiota, mutta Jeesus jätti poikkeuksellisesti keskustelematta hänen kanssaan. Rodan saikin esittää laajaa viisauttaan vain opetuslapsille. Tässä artikkelissa tarkastelen Rodanin näkemyksiä hyvästä elämästä ja ihmissuhteesta. Artikkeli on saanut kimmokkeen UBIS-kurssilta*.

Minkälainen on hyvä ihmissuhde?

Rodanin perusteesi on, että inspiroivassa ja ihmistä jalontavassa suhteessa omistaudutaan yhteiselle asialla. Erityisen ihanteelliset olosuhteet syntyvät parisuhteessa, jossa on tämän lisäksi henkilökohtaista kiintymystä. Avioliitto ja vanhemmuus todetaankin erityisen jalontavaksi.

Rodan nostaa esiin neljä piirrettä hyvälle ihmissuhteelle. Kaikki ovat tärkeitä, mutta itse koen tärkeimmäksi mahdollisuuden molemminpuoliseen itsensä julkituomiseen ja sitä kautta itsensä parempaan ymmärtämiseen. Tähän sisältyy luonnollisesti odotus keskinäisestä arvostuksesta, sillä ihminen kaipaa aina jonkinasteista arvonantoa. Kommunikaation kautta kumppani auttaa parantamaan itsetuntemustamme. Hän on se, joka on kuulemassa ylevät impulssimme ja myös antaa niistä tunnustusta. Tunnustuksen avulla ihminen kasvaa ja kehittyy. 

Monet ylevät inhimilliset impulssit kuolevat siksi, ettei ole ketään kuulemassa niiden julkituloa. (160:2.6)

Kun keskusteluyhteys on auki, voi toteutua toinen ihmissuhteen tärkeä piirre eli jaetun viisauden kasvu. Hyvässä suhteessa pystyy jakamaan oman käsityksen maailmasta ja yhdistämään sen toisen ymmärrykseen. Kahden ihmisen liitto on aina paljon enemmän kuin osiensa summa.

Yhden ihmisen mieli lisää näin hengellisiä arvojaan sitä tietä, että se saa paljon toisen ihmisen ymmärryksestä. Näin ollen ihmiset rikastuttavat sieluaan tehdessään kumpikin omasta hengellisestä omaisuudestaan yhteistä omaisuutta. (160:2.7)

Ajatusten jakaminen toimii niin hyvässä kuin pahassa. Poimit ystäviltäsi arvokkaita ajatuksia ja toisaalta karsit omasta ajattelusta väärää. Elämänkokemusten käsittely yhdessä ystävien kanssa kasvattaa viisauttasi. Hyvä kumppani auttaa löytämään jalot ajatukset ja toivottavasti myös rohkaisee tarttumaan niihin. Hyvä ystävä auttaa myös välttämään negatiivista ajattelua.

Tällä samalla keinoin ihmisellä on niin ikään mahdollisuus välttyä aina uhkaavalta vaaralta, joka on hänen taipumuksensa sortua näkemyksen vääristymiseen, ennakkoluuloiseen suhtautumiseen ja ahtaaseen arviointiin. Pelko, kateus ja omahyväisyys ovat torjuttavissa vain olemalla läheisessä yhteydessä muihin ajatusmaailmoihin. (160.2:7)

On hyvä ymmärtää, että ihmissuhteet eivät rajoitu vain kahden henkilön ystävyys- tai parisuhteiksi. Myös yhteisöt ovat ihmissuhteita vaikkakin verkostomaisia. Rodanin esittämät hyvän ihmissuhteen piirteet on sovellettavissa myös yhteisöihin. 

Kolmas hyvän ihmissuhteen piirre sopii erityisen hyvin myös yhteisöjen antiin: elämänhalun uudistuminen. Hyvä seura saa elämän maistumaan. Hyvät ihmissuhteet lisäävät elämän iloja ja tekevät riemuvoitoista riemullisempia. Ystävän läsnäolo ylevöittää kaikkea hyvyyttä, kun taas eristäytyminen pyrkii tyhjentämään energiavarat. Tämänkaltaisia voimaannuttavia kohtaamisia voi löytää mistä vaan. Kannattaa siis pitää silmät auki ja arvostaa sitä hetkeä, kun on hyvä olla.

Neljäs Rodanin mainitsema piirre on tavallaan kolmannen pari. Hyvä suhde on tehokas vakuutus pahaa vastaan. Vaikeudet ja tappiot ovat kaikkein tuskallisempia kestää yksin. Luulen, että moni on joutunut kohtaamaan tämän elämässään eikä se kaipaa sen suuremmin avaamista. Neljännen piirteen voisi kääntää myös viestiksi yhteiskunnalle. Ketään ei saisi jättää yksin. Yhteisön ja ystävien tuki johtaa epäitsekkäämpään elämään ja parantaa yhteisöä.

Miksi tavoittelisin parempaa ihmissuhdetta?

Miksi erityisesti parisuhteessa näytettäisiin tyytyvän vain neljänteen piirteeseen – turvallisuuteen. Toki ulkopuolisena olen huono arvioimaan toisten parisuhdetta mutta haluaisin haastaa miettimään asiaa. Suhteen positiivisten puolien puuttumiseen liittyy nimittäin passivoitumisen riski. 

Sellaista ihmistä ei ole, joka ei masentuisi tarkkaillessaan vain ohimeneviä ajallisuuden tapahtumia. (160.2:9)

En halua rohkaista rikkomaan parisuhdetta, vaan harkitsemaan korjausliikettä. Korjausliike voi olla parisuhdekurssi, mutta neljän tähden ihmissuhteita voi etsiä myös yhteisöistä tai ystävistä. Voihan olla, että neljän piirteen suhteet ovat harvinaisia ja on luontevampaa koota ne useammasta ihmissuhteesta. 

Toivoisin nuorempien pyrkivän parisuhteeseen, jossa täyttyisi ainakin kaksi piirrettä. Parisuhde ja erityisesti avioliitto on muutakin kuin kulttuurinen riitti. Kumppania etsiessä pitäisi myös muistaa oma rooli hyvän suhteen rakentajana. Niin metsä vastaa kuin sinne huudetaan. Yhteiskuntamme kehityksen kannalta olisi hienoa, jos vanhemmat voisivat antaa seuraavalle sukupolvelle esimerkin hyvästä ja jalontavasta parisuhteesta. 

Mietin pitkään, sopiiko tarinaa jatkaa Rodanin näkemyksellä ihmiselämästä. Se on nimittäin aika kova väite ihmiselämän luonteesta. Päädyin siihen, että vaikka tämä pahoittaisi jonkun mielen, haluan nostaa sen esiin. Rodan toteaa:

On olemassa täsmälleen kaksi tapaa, joilla kuolevaiset voivat elää yhdessä: aineellinen eli eläinten tapa ja hengellinen eli ihmisten tapa. (160:2.1)

Hassua, mutta Rodan ei otakaan tässä yhteydessä kantaa aineelliseen vaurastumiseen. Väittämä liittyykin ihmissuhteisiin. Hän haluaa alleviivata ihmisen ja eläimen kommunikoinnin eroja sekä johtaa niistä elämän tarkoitukseen liittyviä seikkoja. 

Eläimet kykenevät signaaleja ja äänimerkkejä käyttäen – rajallisessa mielessä – keskinäiseen kommunikointiin. Mutta tällaiset kommunikointimuodot eivät välitä merkityksiä, arvoja tahi ideoita. Ihmisen ja eläimen välillä on se ero, että ihminen voi kommunikoida kaltaistensa kanssa sellaisia symboleja käyttäen, jotka kiistämättä tarkoittavat ja identifioivat merkityksiä, arvoja, ideoita ja jopa ihanteita. (160:2.1)

Tulkitsen niin, että Rodan ei vastusta vaurastumiseen tähtäävää elämäntapaa. Sen sijaan saatat vaipua eläimen tasolle, jos et hyödynnä sinulle annettua kykyä monipuoliseen kommunikointiin. Kommunikoitko kaltaistesi kanssa arvoja ja ihanteita kehittäen?

Miksi en mainitse Jumalaa?

Olettaisin, että tähän asti esitetyt ajatukset on jaettavissa myös ateistisissa piireissä. Olenhan vain todennut yleviä humaaneja tosiasioita, joita löytyy useista tämän päivän parisuhdeartikkeleista. Mielenkiintoisena yksityiskohtana todettakoon se, että Rodan eli Jeesuksen aikoihin ja Urantia-kirjankin teksti syntyi lähes sata vuotta sitten. Erityisesti parisuhteen ja avioliiton pelisäännöt olivat tuolloin aikalailla erilaiset.

Urantia-kirjan maailmankuvaan liittyy Luoja. Pitäisikö siis huolestua, kun en kertaakaan totea sanaa Jumala tai Luoja. En olisi sikäli huolissani, että maailmamme rakenteet toimivat ilman Jumalan olemassaolon tunnustamista. Ihmiseen vaikuttaa useat hyvään johtavat voimat hänen uskostaan riippumatta. Fyysisen gravitaation olemassaolokaan ei riipu ihmisen uskosta. Asetetut luonnonlait ovat aina voimassa. Uskon kysymys liittyy siihen, jaatko Jumalan suunnitelman ja haluatko omistaa elämäsi Isän tahdon täyttämiselle. 

Eli jos ateisti elää Rodanin tarkoittaman ihmiselämän ja auttaa ystäviään kasvamaan, hän avaa väylän kaikille hyvän voimille. Lienee väistämätöntä, että tällöin toteutuu toinen peruste Jeesuksen tarkoittamasta taivaan valtakunnasta vai pitäisikö sanoa modernimmin perheestä. Hyvän ihmissuhteeseen tähtäävä ihminen toimii hyvin veljiään ja sisariaan kohtaan. 

Mestari teki selväksi, että taivaan valtakunnan lähtökohtana ja keskipisteenä täytyy olla kaksiosainen käsitys siitä, että Jumalan isyys on totuus ja että ihmisten veljeys on edelliseen korreloituva fakta. (170:2.1)

Uskoisin, että Jumalaan uskoville, Rodanin ihmissuhdeteesit ovat helpompia jakaa. Heidän ei tarvitse miettiä, kannattaako toisia ihmisiä auttaa ja ajatella heistä hyvää. Teesien soveltaminen on ihmissuhdetaito ja opettelu ottaakin varmaan ihmiselämän. 

Rodanin näkemykset ovat kaikille pohtimisen arvoisia. Käy mielessäsi läpi ihmissuhteesi ja yhteisösi. Voitko esittää niissä vapaasti ajatuksiasi, saatko apua ihanteidesi käsittelyyn, energisoiko yhteisö ja saatko heiltä tukea vaikeissa tilanteissa. Ja lopuksi ehkä tärkein: Osaatko olla myös antavana osapuolena? Tuotko nämä piirteet ihmissuhteisiisi?

* Urantia Book International School (UBIS) tarjoaa ilmaisia verkkokursseja, jotka on tarkoitettu Urantia-kirjan aloittelijoille, keskitason opiskelijoille ja edistyneille. UBIS-kurssien avulla voi edistää, parantaa ja laajentaa käsitteiden ymmärtämistä. Kursseilla opiskellaan annettuja lukemistoja, vastataan annettuihin kysymyksiin ja keskustellaan toistensa vastauksista kokeneen ohjaajan johdolla. Niillä ei ole määrättyjä kokoontumisajankohtia, ja ne kestävät kuusi, kahdeksan tai kymmenen viikkoa. Voit lähettää vastauksia milloin tahansa, joten kurssi sopii joustavasti mihin tahansa aikatauluun. Useimmat opiskelijat käyttävät kurssin suorittamiseen kolmesta viiteen tuntia viikossa. Voit käyttää enemmän tai vähemmän aikaa käytettävissäsi olevan ajan mukaan. Trimesterit alkavat syyskuussa, tammikuussa ja huhtikuussa. Katso alkavat kurssit: https://new.ubis.urantia.org/moodle/

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *